Latcho drom – popotovanje z Romi

Čisto na začetku bomo v našem potujočem gledališču spoznali Žabca in njegove prijatelje. V njihovo vas se bo v kratkem priselil Podganec. Žabec in prijatelji se bodo zaradi prišleka sporekli, saj naj bi bil popolnoma drugačen, kot so sami. Mi pa bomo druščini poskušali pomagati pri tej nenavadni težavi.
Zatem se bomo pogovarjali o tem, kdo je za nas drugačen. Je to mogoče sošolka, ki govori jezik, ki ga mi ne razumemo? Ali pa sosed na vozičku? Mogoče kakšen brezdomec? Kaj pa menimo o teh ljudeh? Se jih mogoče bojimo? Kaj pomeni, da imamo predsodek o nekom?
Tako bomo spoznali Rome, etnično manjšino, ki živi tudi v Sloveniji. Prav o njih pogostokrat slišimo negativne predsodke, ki pa so daleč od resnice. Tako kot mi, ki bivamo tu, so tudi Romi Slovenci, in tako kot čisto vsak človek, si tudi oni zaslužijo spoštovanje.
Romi imajo namreč neverjetno bogato kulturo. In tako se naše potovanje skozi romsko tradicijo komaj začne!
Peli bomo tradicionalne romske pesmi. Te bomo poskušali spremljali tudi z najrazličnejšimi glasbili, od tamburina, bobna in ropotulj, do guirota in lesenih palčk. Udarjali in plesali bomo na sprva umirjene, potem pa vedno bolj divje romske ritme. Kakšna zabava bo to!
Ko bomo potrebovali počitek, se bomo malo oddahnili.
Naučili se bomo tudi nekaj romskih besed. Ugotovili bomo, da je njihov jezik zelo nenavaden, da vsi Romi ne govorijo enako, in da je mogoče kakšna beseda podobna tudi naši.
Igrali se bomo tudi tradicionalne otroške romske igre. Pomerili se bomo v vlečenju vrvi, metanju podkev ter skrivanju po romsko.
Proti koncu delavnice, ko bomo že nekoliko utrujeni, bomo spet pokukali v gledališče. Tam nas bo pričakala romska pravljica, v kateri bomo izvedeli, kako so nastale gosli.

Nazaj na delavnice